Obisk pri LAG Posavina

 

četrtek, 19. september 2024

Na povabilo predstavnikov LAS Posavina (Hrvaška) in župana Občine Brodski Stupnik, gospoda Gorana Jelinića, smo se partnerji LAS med Snežnikom in Nanosom, predstavniki Občine Pivka in predstavniki Podjetniškega inkubatorja Perspektiva Veliki otok, udeležili obiska v Slavoniji od petka, 13. septembra do sobote 14. septembra 2024.

Že v petek se je štiričlanska delegacija udeležila praznovanja občine Brodski Stupnik, katere najpomembnejši dogodek je bila otvoritev novega Kmetijskega podjetniškega inkubatorja (Poljoprivredni poduzetnički inkubator). Tam smo si ogledali prostore inkubatorja, ki so poleg pisarniških prostorov namenjeni tudi predelavi kmetijskih pridelkov (orehastih plodov, meda, marmelad, kompotov, sokov, destilaciji) in skladiščenju v modernih hladilnice kapacitete preko 900 ton sadja. Novi prostori so namenjeni predelavi in shranjevanju sadja kmetij širšega območja Brodsko posavske županije. V času gradnje inkubatorja so pripravili več izobraževalnih delavnic za sadjarje in ostale pridelovalce, celotna investicija pa je stala več kot 6 milijonov evrov. Nato smo se udeležili slavnostne seje občinskega sveta, kjer so bile podrobno predstavljene vse investicije v občini, podelili pa so tudi nagrade najbolj zaslužnim občanom. Sledila je večerja za goste ob spremljavi tamburašev in priložnost za druženje z visokimi gosti in predstavniki LASa.
V soboto smo z preostalo delegacijo LAS, ki je zjutraj prispela z dvema kombijema,  sodelovali na  dogodku 38. Stupnička trgatev. Dopoldne smo si v spremstvu župana Jelinića najprej ogledali ostale nove pridobitve občine, prenovljeno lovsko kočo, v vasi Lovčić na novo urejen družabni prostor za različne dogodke in obnovljeno šolo. Atraktivna turistična točka je hotel Stupnićki dvori sredi vinogradov z odlično restavracijo in bogato vinsko ponudbo. Nato pa smo v popoldnaskih in večernih urah sodelovali na gospodarskem sejmu, kjer smo na eni izmed številnih stojnic predstavili LAS in ostale sodelujoče parterje iz občine Pivka in PIP Postojna. Na naši stojnici je nastopil Martin Krpan, mladi harmonikaši Andraž, Patrik in Matija so kljub dežju poskrbeli za odlično vzdušje, številne obiskovalce smo pogostili z ročno rezanim pršutom mojstra Eda Štavarja. Na kulturno umetniškem programu so poleg domačih folklornih skupine nastopili tudi člani vokalne skupine Studenec. Prav za to priložnost so se naučili slavonsko pesem, kar so domačini nagradili z aplavzom. Zabavni večer so za vse nastopajoče popestrili tamburaši skupine Satir, slavonskemu kolu smo se z veseljem pridružili vsi prisotni. Ob pavzi tamburašev so za nadaljevanje veselja spet poskrbeli naši trije harmonikaši. V nedeljo smo se od gostiteljev poslovili in se odpravili proti domu.
Sodelovanje med obema LAS je s to prireditvijo dobilo dodatno vrednost, saj smo končno pogovarjanje o sodelovanju tudi uradno zabeležili z konkretnimi aktivnostmi. Tako bodo predstavniki LAS Posavina in občine Brodski Stupnik sodelovali tudi na prireditvi Okusi Pivke konec septembra 2024 – na koncertu Glasba brez meja v soboto, 28. septembra, ob 19h v Krpanovem domu in v nedeljo na stojnicah pred Krpanovim domom s slavonskimi dobrotami. Poleg tega pa smo se z predstavniki LAS Posavina dogovorili še za sodelovanje pri projektu sodelovanja Okusi Primorske, ki ga bomo izvajali v naslednjih letih.

delegacija na otvoritvi inkubator otvoritev slavnostna seja občine BS prostor za predelavo medu stojnica na sejmu nastop pevske skupine Studenec nastop muzikantov