Torek, 28. oktober 2025
Cilj projekta je razviti in promovirati avtentična kulinarična doživetja, ki temeljijo na sezonski, lokalno pridelani hrani ter kulturni dediščini. S tem želijo partnerji prispevati k večji prepoznavnosti lokalnih ponudnikov, povezati kmete, gostince, turistične delavce in izobraževalne institucije ter spodbuditi ustvarjanje inovativnih kulinarično-turističnih produktov.
Partnerji projekta
Nosilec operacije je LAS med Snežnikom in Nanosom – DRPSN, slovenski in hrvaški partnerji pa so:
Na območju LAS med Snežnikom in Nanosom so vključeni tudi Zavod Znanje Postojna (Visit Postojna) in Zavod za turizem Pivka, medtem ko bodo hrvaški partnerji prispevali znanja in primere dobrih praks z Istre, Brača in Posavine.
Aktivnosti projekta
Projekt bo vključeval več kot 30 različnih aktivnosti, med katerimi izstopajo:
Projekt bo namenjen širokemu krogu ciljne publike, med drugim: lokalnim kmetom, gostincem, mikro in malim podjetjem, dijakom in študentom, nevladnim organizacijam ter turističnim ponudnikom. Poseben poudarek bo na vključevanju ranljivih skupin in mladih, ki bodo pridobili praktične izkušnje ter nova znanja.
Pričakovani rezultati
Projekt bo:
Trajnost in inovacije
Projekt »Lokalni okusi« poudarja trajnostni razvoj, digitalizacijo, socialno vključenost in inovacije. Posebna pozornost bo namenjena zmanjševanju odpadkov, ozaveščanju o lokalni pridelavi hrane, spodbujanju biodiverzitete in ustvarjanju zelenih delovnih mest.
Predvidena vrednost operacije je 78000 evrov, stopnja sofinanciranja pa znaša 80 %.
Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropa investira v podeželje.
Več informacij o projektu in prihajajočih dogodkih bo objavljenih na spletni strani LAS med Snežnikom in Nanosom ter partnerskih LAS-ov.