Obnova mlinskega kolesa Hodnikov mlin in fasade

Nosilec: Hodnik Kristijan, Trg maršala Tita 6, 6250 Ilirska Bistrica
Partnerji: Gostinstvo Tomex , Andrej Tomšič s.p.
Znesek sofinanaciranja: 29.713,45 €

Z obnovo mlinskega kolesa je zbirka mlinarstva v mlinu popolna, kar prej brez mlinskega kolesa ni bila,  saj omogoča prikaz mletja žita, kar prej ni bilo mogoče prikazati. S tem se je razvil nov program, ki bo omogočal celovito turistično vodenje ter predvsem izvajanje izobraževalnih aktivnosti, npr. tehniški dnevi osnovnih šol, delavnice UTŽO, …
Cilj operacije je prikaz načina pridobivanja moke, tako mlajšim rodovom kot obiskovalcem mlina, ki je urejen v muzej. Obstajajo pa tudi možnosti delavnic za šolsko mladino, s spoznavanjem mlina, uporabo vode kot pogonskega sredstva iz obnovljivega vira energije. Z edinim delujočim mlinskim kolesom v historičnem jedru kraja si bosta roko podali preteklost (prikaz tehniške kulturne dediščine) in prihodnost (uporaba obnovljivih virov energije, ki združuje sonaravno gospodarjenje s skrbjo za okolje).

Obnova fasade: Učinek operacije je lepše in bolj urejeno okolje mlina ter osrednjega trga v historičnem jedru Ilirske Bistrice, ki omogoča kvalitetnejšo turistično ponudbo.

 

 

nova fasada izdelava fasade izdelava tlaka mlinsko kolo